De Stichting P&V reikt haar 20e Burgerschapsprijs uit: de laureaten zijn Maïté Meeûs en Seppe Nobels.
Brussel, 4 februari 2025 - De twintigste Burgerschapsprijs van de Stichting P&V wordt uitgereikt aan twee Belgen die zich inzetten voor meer sociale rechtvaardigheid en waardigheid voor de minst zichtbare mensen in onze samenleving. Met hun acties dragen ze bij aan een inclusievere en rechtvaardigere samenleving: Seppe Nobels, chef en sociaal ondernemer die culinaire excellentie combineert met maatschappelijk engagement, en Maïté Meeûs, feministisch activiste en oprichtster van de impactvolle beweging #BalanceTonBar.

Twee trajecten die een heel concreet verschil maken
Aan Nederlandstalige kant wordt de gerenommeerde chef Seppe Nobels geëerd voor zijn werk rond de integratie vannieuwkomers binnen Instroom Academy in Antwerpen en ‘t Gasthuis in Mechelen, gecombineerd met een focus op culinaire uitwisseling, biologische landbouw en een duurzame toekomstvisie. Daarnaast maakt hij het televisieprogramma Restaurant Misverstand, waarin hij jongdementie onder de aandacht brengt door te werken met personeel met deze aandoening. Seppe Nobels bevordert dialoog, verbinding en een positief verhaal rond inclusiviteit. Zijn werk heeft een diepe impact, niet alleen rechtstreeks op de betrokkenen, maar ook op de bredere gemeenschap.
Dit zal ongetwijfeld niet zijn laatste prijs zijn, maar de Burgerschapsprijs van de Stichting P&V sluit perfect aan bij zijn waarden: "De term burgerschap roept al gelijkheid op. Wanneer ik in de keuken sta met vluchtelingen of mensen met jongdementie, ben ik één van hen, ook al spreekt iedereen mij aan als 'chef'. Ik schrob de vloer en poets de apparaten net zo goed als de anderen."
Aan Franstalige zijde selecteerde de jury Maïté Meeûs, de oprichtster van de beweging Balance ton bar, die bijdraagt aan het bewustzijn rond seksueel geweld en slachtoffers een krachtige stem geeft. Ze zet haar engagement verder via haar vzw Artémise, die als missie heeft om een veilige ruimte te creëren, waar slachtoffers hun ervaringen kunnen delen en met waardigheid kunnen herstellen. Zo geeft ze niet alleen een stem aan slachtoffers, maar brengt ze ook tastbare veranderingen teweeg.
Op de vraag wat de Burgerschapsprijs voor haar betekent, antwoordt Maïté Meeûs: “Wij zijn niets zonder de kracht van een gemeenschap: deze prijs van de Stichting P&V is gewijd aan alle activisten en zij die hun getuigenissen deelden. Het is een erkenning voor collectief werk.”
Een voorbeeld voor jongeren
Twee convergerende trajecten met hetzelfde doel: de stem van slachtoffers versterken en de onzichtbaren in de kijker zetten.
Volgens Jessy Siongers, sociologe, professor aan de VUB, coördinator van het Kenniscentrum Cultuuronderzoek aan de Universiteit Gent en voorzitter van de Stichting P&V, zijn de laureaten van dit jaar “voorbeeldige modellen van burgerschap en concrete actie die jongeren inspireren. Het is belangrijk dat jongeren zien hoe een beweging of een protest kan uitgroeien tot een maatschappelijke impact van betekenis.”
De Burgerschapsprijs geeft de laureaten de kans om een project dat aansluit bij de missie van de Stichting P&V financieel te steunen. Zo zal Maïté Meeûs haar werk rond bewustwording van seksueel geweld en steun aan slachtoffers verderzetten via haar vzw Artémise. Seppe Nobels kiest voor zijn vzw United We, die verschillende doelgroepen – jonge vluchtelingen, schoolverlaters, nieuwkomers – begeleidt binnen zijn opleidingsacademie (InstroomArt), waar ze worden omgeschoold tot chefs, souschefs of zaalpersoneel. Daarnaast ontvangen de laureaten een gravure van kunstenaar Philip Aguirre y Otegui.
20 jaar Burgerschapsprijs
Sinds 2005 reikt de Stichting P&V de Burgerschapsprijs uit aan Belgische of internationale persoonlijkheden die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor een meer open, democratische en tolerante samenleving. Een jury, samengesteld uit vertegenwoordigers uit diverse sectoren (media, (sociale) ondernemingen, overheid, cultuur, academische wereld, enz.), kiest elk jaar een persoon die burgerschap als waarde belichaamt en zo een voorbeeld is voor toekomstige generaties.
Hilde Vernaillen, CEO van de coöperatieve verzekeraar P&V Groep: “Actief burgerschap is een waarde die ons nauw aan het hart ligt. Het is vandaag relevanter dan ooit, in een tijd van grote uitdagingen die we alleen kunnen overwinnen door het algemeen belang voorop te stellen. De Burgerschapsprijs zet sinds 2005 uitzonderlijke trajecten van mensen in de kijker die werken aan welzijn en geluk, en daarbij verder kijken dan hun eigen persoon.”
De Burgerschapsprijs markeert vaak een keerpunt in het parcours van de laureaten. Michel Pradolini, voorzitter van City Pirates en laureaat in 2018, getuigt:
“De impact was enorm. Voorheen waren we vooral lokaal bekend, maar plotseling werd onze club ook nationaal opgemerkt.” Voor de jonge fotografe Virginie Nguyen Hoang, laureate in 2019, was het een steun in moeilijke tijden: “De prijs gaf me vertrouwen op momenten van twijfel. Het heeft me echt een nieuwe impuls gegeven, en daarvoor ben ik erg dankbaar.”
Een blik op de laureaten sinds 2005:
2005: Job Cohen en Fadéla Amara; 2006 : Wannes Van de Velde en Jean-Pierre en Luc Dardenne; 2007: Khady Koita; 2008: Jeanne Devos en Simone Süsskind ; 2009: Kif Kif en Les Territoires de la Mémoire; 2010: Guido Verschueren en Jacqueline Rousseau; 2011: Stéphane Hessel; 2012 : Dr. Izzeldin Abuelaish; 2013: Jan Goossens; 2014: Reinhilde Decleir en Ho Chul Chantraine; 2015: Frans De Clerck en Eric Domb; 2016 : Jan Nolf en Michel Claise; 2017 : Sir Paul Collier ; 2018 : Michel Pradolini ; 2019 : Geert Mak en Virginie Nguyen; 2020 : Waad al-Kateab; 2021 : Jean Drèze; 2022 : Dorottya Rédai; 2023: Adil El Arbi.
Uitreiking van de Burgerschapsprijs
De Uitreiking van de Burgerschapsprijs 2024 vindt plaats op 4 februari 2025 in het Brusselse stadhuis om 19u15 (onthaal vanaf 18u).
Wil je erbij zijn? Laat ons iets weten via onderstaande contactgegevens!
De Stichting P&V
De Stichting P&V is een stichting van openbaar nut, opgericht door P&V Groep. Ze opereert autonoom en zet zich in om de uitsluiting van jongeren tegen te gaan en hun maatschappelijke betrokkenheid te bevorderen via diverse initiatieven. Eén van de hoofddoelstellingen van de Stichting P&V is bijdragen aan een solidaire samenleving waaraan alle jongeren als volwaardige burgers kunnen deelnemen. Via haar meerjarenprojecten wil ze nieuwe vormen van burgerschap en solidariteit bevorderen tussen en met jongeren uit heel België (Vlaanderen, Brussel en Wallonië).
Sarah De Wulf
Dunia Oumazza
Saskia de Groof